Hírek

Hírek

Hírek - 2020

2020. február 25.

IDÉN 60 ÉVES A LÉZER!

Az első működő lézert Theodore Harold Maiman mutatta be 1960. május 16-án, amit ma már a Fény Napjaként ünneplünk minden évben.


2020. január 20.

Lézertörténeti idővonal

Az épületkomplexum előtt elhelyezkedő, a lézer kifejlesztésének mérföldköveit bemutató lézertörténeti idővonalunk már virtuálisan is elérhető.


Hírek - 2019

2019. december 9.

Miniszteri egyeztetés kutatóintézetünkben

A napokban látogatta meg kutatóintézetünket Nenad Popović, Szerbia innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli minisztere.


2019. november 11.

Újabb sikeres User Workshop az ELI-ALPS-ban

Az ELI-ALPS hetedik User Workshopját 2019. november 7-8-án rendeztük a kutatóintézet konferenciatermében. Az esemény célja az volt, hogy megoszthassuk a nemzetközi tudományos közösséggel a kutatási infrastruktúrával kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.


2019. november 6.

Az ELI-ALPS kulcsszerepet játszik a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célzó projektben

Hétfőn a párizsi École Polytechnique egyetemmel és a kaliforniai székhelyű TAE vállalattal kötött szakmai együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi projekt célja egy olyan lézeres technológia kifejlesztése, amely könnyebbé teszi a nukleáris erőművek hulladékának lebontását.


2019. május 15.

Felavattuk a SYLOS 2A lézerrendszert

Május 15-én ünnepélyes keretek között avattuk fel kutatóintézetünk SYLOS 2A lézerrendszerét. A litván EKSPLA és Light Conversion cégek által tervezett, az ELI-ALPS munkatársai részvételével két fázisban kifejlesztett lézerrendszerrel változatos tudományos és ipari alkalmazások tanulmányozására nyílik lehetőség.


2019. április 11.

Az ELI-DC főigazgatójának állásfoglalása

Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium főigazgatója állásfoglalást adott ki az ELI-ALPS kutatóintézettel kapcsolatosan.


2019. április 10.

Hasznos kutatások indulnak a közösség számára a kutatóintézetben

Terjedelmes interjút adott az egyik országos hírportálnak az innovációs és technológiai miniszter arra reagálva, hogy az ELI-ALPS Tudományos Tanácsadó Testületének három tagja felmondott.


2019. március 27.

Építőipari Nívódíj táblaavatás a kutatóintézetben

Március 27-én ünnepélyesen felavattuk a kutatóintézetünk épületkomplexumának odaítélt Építőipari Nívódíj tábláját.


2019. február 5.

A kutatóintézetbe látogatott a MOL és a Slovnaft elnök-vezérigazgatója

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora és Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke társaságában a kutatóintézetünkbe látogatott Hernádi Zsolt, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, hogy jövőbeni együttműködésekről folytassanak megbeszéléseket.


2019. január 19.

Fizika Napja az ELI-ALPS-ban

Az idei évben kutatóintézetünk is tagja volt a Fizika Napja rendezvénysorozatnak, amely a Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlott. A rengeteg változatos és izgalmas program keretében a résztvevőknek alkalmuk nyílt ellátogatni január 19-én délután az ELI-ALPS-hoz és közelebbről megismerni az itt dolgozó kutatók munkáját.


2019. január 9.

Attosecond Science and Technology Conference Szegeden 2019. július 1-5. között

Az Attosecond Science and Technology Conference nemzetközi bizottsága örömmel jelenti be, hogy 2019. július 1-5. között Szeged ad otthont a 7. ATTO nemzetközi konferenciának (ATTO2019).


Hírek - 2018

2018. december 10.

Gérard Mourou, az ELI-projekt kezdeményezője átvette Nobel-díját

Az ELI-projekt kezdeményezője, Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus tegnap Stockholmban vette át Nobel-díját XVI. Károly Gusztáv svéd királytól.


2018. november 15.

Szegedre látogatott a Nobel-díjas francia lézerfizikus, az ELI projekt kezdeményezője

Felavattuk az idén megosztott fizikai Nobel-díjat kapott Gérard Mourou, az École Polytechnique fizikus professzora idővonal-kövét a kutatóintézet épületkomplexuma bejáratánál lévő sétányon található, szabadon látogatható lézertöréneti idővonalon.


2018. október 2.

Nobel-díjat kapott az ELI megálmodója a lézerfizikában elért eredményeiért

Megosztott fizikai Nobel-díjat kapott az Extreme Light Infrastructure (ELI) létrehozásának első kezdeményezője.


2018. július 27.

A kutatóintézetbe látogatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Ma munkatársaival a kutatóintézetbe látogatott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal újonnan kinevezett elnöke, Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, illetve a Szegedi Tudományegyetem delegációja: Rovó László rektor, Szabó Gábor prorektor és Fendler Judit kancellár.


2018. július 18.

IT-ELLI workshop a kutatóintézetben

A múlt héten szervezett oktatásunk kifejezetten az optikai bevonatok készítésével és a hozzájuk kapcsolódó méréstechnológiákkal kapcsolatos gyakorlatok köré épült.


2018. július 5.

EUCALL (The European Cluster of Advanced Laser Light Sources) Workshop az ELI-ALPS-ban

Az EUCALL egy hálózat a vezető kutatóintézetek között. A rendezvény ideje alatt, együtt dolgoznak a kutatási módszereiken és együtt keresik a lehetőségeket, ezen felül olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek elősegítik a jövő kutatásait.


2018. június 17.

A HEPTech Szimpózium utat nyit a tudománynak az üzleti világ felé

Ötödik egymást követő évben rendezték meg a CERN által támogatott High-Energy Physics Technology Transfer Network (HEPTech) szimpóziumot, ami összehozta a nagy energiájú fizikában és a kapcsolódó tudományos területeken dolgozó fiatal kutatókat, hogy segítse őket ötleteik piacképes innovációkká alakításában.


2018. május 25.

Együttműködési megállapodás a SIOM-mal

Együttműködési megállapodást kötött egymással az ELI-ALPS és a Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Fizikai és Nagyerejű lézerek Laboratóriuma Shanghai-i Optikai és Finommechanikai Intézete (SIOM).


március

29

vasárnap