Hírek

Hírek

Hírek - 2019

2019. március 12.

A kutatóintézetbe látogatott a francia és a német nagykövet

2019. március 12-én kutatóintézetünkbe látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete. A delegációt Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter fogadta.


2019. február 5.

A kutatóintézetbe látogatott a MOL és a Slovnaft elnök-vezérigazgatója

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora és Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke társaságában a kutatóintézetünkbe látogatott Hernádi Zsolt, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, hogy jövőbeni együttműködésekről folytassanak megbeszéléseket.


2019. január 19.

Fizika Napja az ELI-ALPS-ban

Az idei évben kutatóintézetünk is tagja volt a Fizika Napja rendezvénysorozatnak, amely a Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlott. A rengeteg változatos és izgalmas program keretében a résztvevőknek alkalmuk nyílt ellátogatni január 19-én délután az ELI-ALPS-hoz és közelebbről megismerni az itt dolgozó kutatók munkáját.


2019. január 9.

Attosecond Science and Technology Conference Szegeden 2019. július 1-5. között

Az Attosecond Science and Technology Conference nemzetközi bizottsága örömmel jelenti be, hogy 2019. július 1-5. között Szeged ad otthont a 7. ATTO nemzetközi konferenciának (ATTO2019).


Hírek - 2018

2018. december 10.

Gérard Mourou, az ELI-projekt kezdeményezője átvette Nobel-díját

Az ELI-projekt kezdeményezője, Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus tegnap Stockholmban vette át Nobel-díját XVI. Károly Gusztáv svéd királytól.


2018. november 15.

Szegedre látogatott a Nobel-díjas francia lézerfizikus, az ELI projekt kezdeményezője

Felavattuk az idén megosztott fizikai Nobel-díjat kapott Gérard Mourou, az École Polytechnique fizikus professzora idővonal-kövét a kutatóintézet épületkomplexuma bejáratánál lévő sétányon található, szabadon látogatható lézertöréneti idővonalon.


2018. október 2.

Nobel-díjat kapott az ELI megálmodója a lézerfizikában elért eredményeiért

Megosztott fizikai Nobel-díjat kapott az Extreme Light Infrastructure (ELI) létrehozásának első kezdeményezője.


2018. július 27.

A kutatóintézetbe látogatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Ma munkatársaival a kutatóintézetbe látogatott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal újonnan kinevezett elnöke, Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, illetve a Szegedi Tudományegyetem delegációja: Rovó László rektor, Szabó Gábor prorektor és Fendler Judit kancellár.


2018. július 18.

IT-ELLI workshop a kutatóintézetben

A múlt héten szervezett oktatásunk kifejezetten az optikai bevonatok készítésével és a hozzájuk kapcsolódó méréstechnológiákkal kapcsolatos gyakorlatok köré épült.


2018. július 5.

EUCALL (The European Cluster of Advanced Laser Light Sources) Workshop az ELI-ALPS-ban

Az EUCALL egy hálózat a vezető kutatóintézetek között. A rendezvény ideje alatt, együtt dolgoznak a kutatási módszereiken és együtt keresik a lehetőségeket, ezen felül olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek elősegítik a jövő kutatásait.


2018. június 17.

A HEPTech Szimpózium utat nyit a tudománynak az üzleti világ felé

Ötödik egymást követő évben rendezték meg a CERN által támogatott High-Energy Physics Technology Transfer Network (HEPTech) szimpóziumot, ami összehozta a nagy energiájú fizikában és a kapcsolódó tudományos területeken dolgozó fiatal kutatókat, hogy segítse őket ötleteik piacképes innovációkká alakításában.


2018. május 25.

Együttműködési megállapodás a SIOM-mal

Együttműködési megállapodást kötött egymással az ELI-ALPS és a Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Fizikai és Nagyerejű lézerek Laboratóriuma Shanghai-i Optikai és Finommechanikai Intézete (SIOM).


2018. május 16.

Együttműködési megállapodás a Science Parkkal

Ma délelőtt az Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján Lehrner Lóránt ügyvezető tartott előadást a kutatóintézetről.


2018. május 16.

Együttműködési megállapodást írt alá az ELI-ALPS kutatóintézet és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivata

Együttműködési megállapodást írt alá az ELI-ALPS kutatóintézet és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivata


2018. április 16.

ELI-ALPS delegáció Kínában

2018. április 9-13. között került megrendezésre a Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics (SIOM) szervezésében Kína, egyben pedig Ázsia egyik legnagyobb szabású lézerkutatással kapcsolatos nemzetközi szakmai rendezvénye, a „3rd International Symposium on High Power Laser Science and Engineering” (HPLSE) fórum.


2018. március 21.

ELI-ALPS Workshopot tartottak Indiában

Mintegy 30 indiai kutató részvételével zajlott le Újdelhiben az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az ELI-ALPS és a Delhi Magyar Nagykövetség közös szervezésében az ELI workshop.


2018. február 12.

Megkezdték a kísérleteket az első külföldi kutatócsoportok

Svájci és görög kutatócsoportok az első külföldi felhasználók a szegedi lézeres kutatóintézetben. A kísérletek új alkalmazások kifejlesztését alapozhatják meg...


2018. február 8.

ELI-ALPS a Fizikai Szemlében

Kiemelten foglalkozik az ELI-ALPS kutatásaival az októberi Fizikai Szemle. Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által kiadott, havonta megjelenő folyóiratban Osvay Károly kutatási technológiai igazgató köszöntőjét követően munkatársaink eredményeit mutatja be a lap.


Hírek - 2017

2017. augusztus 25.

Középiskolai tanárok továbbképzése az ELI-ALPS-ban

Az ELI-ALPS feladatának tekinti a tudomány népszerűsítését és a társadalom tájékoztatását az kutatóintézetben folyó kutatásokról. Augusztus 25-én első alkalommal tartottunk továbbképzést az ország számos tanintézményéből érkező, fizikát, biológiát, kémiát vagy egységes természettudományt tanító középiskolai tanároknak. Az ő tájékoztatásuk saját ismereteik bővítésén kívül azért is különösen fontos, mert minden tanár diákok...


2017. május 27.

A SZEGEDI LÉZERES KUTATÓKÖZPONT ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA

Az „ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 2. fázis” GINOP-2.3.6-15-2015-00001 azonosítószámú projekt keretében ünnepélyes megnyitót tartott ma az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. A rendezvényen köszöntőt mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Lehrner Lóránt ügyvezető, majd Krausz Ferenc professzor előadását hall


március

26

kedd