Rólunk

Rólunk

ELI ERIC - Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Az Extreme Light Infrastructure – Extrém Fényimpulzus Forrás (ELI) a világ vezető lézeralapú kutatási infrastruktúrája, mely azzal a céllal jött létre, hogy egyedülálló lézerberendezéseinek és másodlagos forrásainak köszönhetően lehetővé tegye a fizika, kémia, illetve anyag- és orvostudományok élvonalbeli kutatásait, valamint áttörő technológiai innovációk megvalósítását. Az ELI küldetése az, hogy az infrastruktúra létesítményeiben folyó alapkutatások a tudományos világ, számos ipari szegmens és szélesebb értelemben az egész társadalom hasznára váljanak, és választ adhassanak az emberiséget foglalkoztató legfontosabb kihívásokra. Ilyen lehet például a daganatos betegségek terápiája vagy éppen a nukleáris hulladék hatékony és biztonságos kezelése.

Az ELI fontos eleme az európai kutatási nagyberendezések tervezett, illetve épülő   azon generációjának, amelyet az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma (ESFRI) fog össze, egyben a világ első olyan létesítménye, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó mintegy 850 millió eurós beruházással három világszínvonalú, nagy teljesítményű és nagy ismétlésszámú lézerberendezésekre épülő kutatóintézetet hoztak létre az Európai Unió közép-kelet-európai tagállamaiban, Csehországban (ELI Beamlines), Magyarországon (ELI ALPS) és Romániában (ELI NP).

Az ELI Delivery Consortium International Association-t (ELI-DC AISBL) 2013-ban alapították nemzetközi nonprofit szervezetként, hogy elősegítse az ELI, mint pán-európai kutatási infrastruktúra fenntartható megvalósítását, támogassa a három létesítmény összehangolt működését az építkezéstől az első kutató felhasználók érkezéséig, illetve biztosítsa, hogy az ELI teljesítse előzetesen kitűzött tudományos misszióját.

2021. április 30-án az Európai Bizottság hivatalosan is meghozta döntését az ELI  Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (European Research Infrastructure Consortium – ERIC) megalakításáról. Az ERIC egyedülálló jogi forma, amely egy kifejezetten a tudományos infrastruktúrákat szabályozó EU rendelet alapján jött létre, hogy megkönnyítse az európai érdekű tudományos beruházások hatékony és fenntartható működését. A Konzorcium létrejöttével lehetőség nyílik arra, hogy kutatók, ipari felhasználók és országok kutatási célokra igénybe vegyék a világ legnagyobb, szuper nagy teljesítményű és ultragyors eszközöket felsorakoztató lézerparkját, melyet az ELI kínál. Az infrastruktúra létesítményei ezentúl hivatalosan is egy szervezetként, közös menedzsmenttel és működés szabályokkal szolgálja a nemzetközi tudományos közösség érdekeit.

 

 

 

Az ELI ERIC alapító tagjai a fogadó országok, Csehország és Magyarország, illetve Olaszország, mely az ELI-t a projektelőkészítő fázis óta támogatja, valamint Litvánia, mely a lézerfizika terén kiemelkedő fejlesztéseiről ismert. Németország és Bulgária alapító megfigyelőként csatlakoztak az ERIC-hez, mellyel kifejezték, hogy a későbbiekben tagországként szeretnének résztvenni a Konzorciumban. Románia ad otthont az ELI NP létesítménynek, amely az infrastruktúra fontos tudományos pillére, és várhatóan a későbbiekben csatlakozik majd az ELI ERIC-hez.

Az Európai Bizottság alapító határozata és az ELI ERIC alapszabálya nyilvánosan elérhető az Európai Unió hivatalos felületein. 

 

További információ és kapcsolat: 

Az ELI ERIC székhelye:

Za Radnicí 835

Dolní Břežany, 252 41

Cseh Köztársaság

info@eli-laser.eu

www.eli-laser.eu

 

Az ELI Beamlines kutatóintézettel kapcsolatos információk az eli-beams.eu weboldalon érhetők el, az ELI NP kutatóintézetről pedig az eli-np.ro oldalon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

 

 

 

 

június

13

csütörtök