Hírek

Sajtómegjelenések - 2020

2020. október 13.

hirado.hu

Óriási lehetőség küszöbén a magyar szuperlézer

A páneurópai kutatási konzorcium részeként folytathatja működését novembertől a szegedi ELI–ALPS lézeres kutatóközpont. Várhatóan heteken belül, 2020 novemberében az Európai Bizottság jóváhagyja egy új páneurópai társulási forma, az ELI–ERIC konzorcium megalakulását, melyben Magyarország, Csehország, Olaszország és Litvánia az alapító tagok – hangzott el az M1-en.


2020. szeptember 22.

mediaklikk.hu

Kossuth Rádió: A Hely – interjú Prof. Varjú Katalinnal

A Kossuth Rádió A Hely című műsorának vendége volt Prof. Varjú Katalin, az ELI-ALPS tudományos igazgatója.


2020. augusztus 29.

szeged365.hu

Virtuális nyári tábort szervezett kutatóknak a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet

Több mint 400 kutató vett részt a szegedi lézeres kutatóintézet (ELI-ALPS) által szervezett nyári iskolában, amit idén a virtuális térben tartottak augusztus 26-28. között.


2020. május 16.

www.delmagyar.hu

Megnyílt a szegedi ELI-ALPS látogatóközpontja

Május 16-a fény napja, 60 éve ezen a napon villant fel az első lézersugár. Erre a napra időzítette volna a szegedi ELI-ALPS új látogatóközpontjának megnyitóját, amely a járvány miatt meghiúsult, de közzétettek egy rövidfilmet, ahol megmutatták az új helyszínt.


2020. május 9.

magyarnemzet.hu

A szegedi lézerközpont jelentős tudományos bázis lehet

A világ tíz legfontosabb fizikai nagyberendezése között említik a szegedi lézerközpontot. A fejlesztés – épülettel, lézerekkel – több mint 80 milliárd forintba kerül, ennek 85 százalékát az Európai Unió állja. Másfél évtized múlva a központ és környezete az egyik legnagyobb tudományos bázis lehet.


2020. április 28.

www.vg.hu

Több mint száz ágy a kritikus állapotú betegek ellátására

A Szegedi Tudományegyetem járványügyi tervében meghatározott mintegy 1100 betegágy kialakításának újabb fázisaként 118 ágyat helyeztek el az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont területén. A központ speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne. A kihelyezett járványügyi ellátóhely működéséhez szükséges konténerbázis előkészületi munkálatai is megkezdődtek.


2020. március 30.

mediaklikk.hu

Kossuth Rádió: Nagyok – interjú Prof. Szabó Gáborral

A Kossuth Rádió Nagyok című műsorában Prof. Szabó Gáborral, az ELI-ALPS ügyvezetőjével beszélgettek.


Sajtómegjelenések - 2019

2019. május 15.

www.origo.hu

Üzembe helyezték a szegedi ELI-ALPS egyciklusú lézerrendszerét

Befejeződött a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézet egyciklusú (SYLOS) lézerrendszerének összeszerelése és próbaüzeme, a berendezést Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus indította el szerdán.


Sajtómegjelenések - 2018

2018. június 12.

www.delmagyar.hu

Világszínvonalú lézeres berendezések működnek Szeged határában: egy éve volt az ELI első munkanapja

2014 februárjában tették le az ELI lézeres központ alapkövét, és a kutatók pontosan egy éve vették birtokba az épületkomplexumot. Három lézerrendszer már ,,üzemi fordulaton" működik, és dolgoznak az első külföldi tudóscsoportok is.


2018. március 21.

nkfih.gov.hu

ELI-ALPS Workshopot tartottak Indiában

Mintegy 30 indiai kutató részvételével zajlott le Újdelhiben az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az ELI-ALPS és a Delhi Magyar Nagykövetség közös szervezésében az ELI workshop.


Sajtómegjelenések - 2017

2017. november 9.

www.vg.hu

Beindították az első lézereket Szegeden

Befejezték az első három lézerrendszer installálását a ELI-HU Nonprofit Kft. szegedi kutatóintézetében – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a vállalat.


2017. május 23.

u-szeged.hu

Elkészült a szegedi lézerközpont épületkomplexuma

„A szegedi lézerközpont Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházása” – jelentette ki Orbán Viktor a kutatóközpont épületkomplexumának átadásán, 2017. május 23-án. A miniszterelnök azt mondta: a kutatóközpont nem olyan beruházás, mellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, mellyel Európa felzárkózik a világhoz.


október

3

hétfő