Hírek

Sajtómegjelenések - 2024

2024. június 6.

magyarnemzet.hu

Lézeres forradalom készül Szegeden

A szegedi székhelyű ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ultragyors nanotudomány csoportja a fizika és a nanotechnológia lenyűgöző területén kutat, ahol a fény erejét kihasználva hihetetlenül apró nanoszerkezeteket hoznak létre.


2024. május 17.

www.delmagyar.hu

Nobel-díjas kutatóvá válhattak a látogatók

„Játszótérré” változtatták a fizikusok egy este erejéig az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpontot a fény napja alkalmából.


2024. május 8.

www.delmagyar.hu

Az iskolateremtő kutató - Délmagyarország interjú Szabó Gáborral

Széchenyi-díjjal tüntették ki márciusban Szabó Gábor professzort, az ELI ALPS ügyvezetőjét. Az ebből az alkalomból készített Délmagyarország interjúban olvasható, hogy a professzor a díjat fizikusként kapta, és erre a legbüszkébb. Iskolateremtőként mindig azt nézte, mi, miért jó a szakmának. Az egyetem vezetését is azért vállalta el 2010-ben, mert úgy érezte, tennie kell valamit.


2024. április 24.

www.youtube.com

Megalkották a szegedi szuperlézer központ első szabadalmát

A Szeged TV 2024. áprilisi Kvantum című műsorában Filus Zoltán, Czizmadia Tamás és Füle Miklós beszéltek szabadalmat kapott találmányukról (0:36-tól).


2024. április 23.

szeged.hu

Mit adtak nekünk a brüsszeliek? Szabó Gábor: Én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki nem tud úgy átmenni Hegyeshalmon, hogy ne jöjjön vissza legalább egy kicsit „az az érzés”, ami annak idején volt

Az ELI-ALPS ügyvezetője, Szeged díszpolgára az európai uniós csatlakozás kapcsán a tudományról beszélt a Szeged Televíziónak, arról, mit jelentett a Szegedi Tudományegyetemnek a csatlakozás, miért fontos „ez az egész” a lézerközpont szempontjából. És beszélt az Erasmus- és Horizont-programokról is.


2024. április 23.

u-szeged.hu

SZTE Állásbörze - a legrövidebb út a hallgatók és a munkáltatók között

A régió és az ország meghatározó cégei várták az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban az SZTE huszonnyolcadik tavaszi állásbörzéjén. A hallgatók nyitott gyakornoki pozíciókról, állásajánlatokról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről is tájékozódhattak.


2024. április 17.

qubit.hu

Újabb Nobel-díjas professzor csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemhez

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzor csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemhez.


2024. április 15.

www.delmagyar.hu

Dobóczky és A jövő impulzusai

Az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet felépüléséről készült kiadvány után újabb albummal jelentkezett Dobóczky Zsolt matematika-fizika szakos tanár, villamosmérnök, fotóművész.


2024. április 15.

u-szeged.hu

Gérard Mourou személyében fizikai Nobel-díjas kutatóprofesszor csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemhez

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek, Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat.


2024. április 9.

u-szeged.hu

Transzmutáció, anyagtudomány, rákkutatás – mire lehet jó a lézerrel generált neutron-forrás?

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit...


2024. április 8.

www.innoteka.hu

Az ELI ALPS várja a felhasználókat – az eddig elért eredményekről dr. Varjú Katalint kérdeztük

Nagyon nagy a kereslet fizika végzettségű szakemberek iránt, éppen emiatt a fizetések is versenyképesek, mégis kevés fiatal választja ezt a szakmát. Amin egyébként nem csodálkozik dr. Varjú Katalin, a szegedi ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) tudományos igazgatója, mert a fizikatanárok száma is rohamosan csökken, és nincs, aki erre tanítaná, erre motiválná a fiatalokat. A fizikus szerint...


2024. március 18.

qubit.hu

Magyar kutatók új eszközével érhet célba a fényalapú áramkörök fejlesztése

A Grazi Műszaki Egyetem, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet munkatársai olyan új nanooptikai eszközt fejlesztettek ki, amely képes ultragyors optikai jelek nanométeres felületi struktúrák mentén történő továbbítására.


2024. március 8.

figyelo.hu

MAGYAR TUDÓSOK KEZÉBEN AZ ENERGIATERMELÉS JÖVŐJE?

A magfúzió során felszabaduló óriási energia megszelídítése évtizedek óta izgatja a tudósokat. A mintát a csillagok – a mi esetünkben a Nap – szolgáltatja, amiben hidrogén atommagok egyesülnek héliummá, és termelik a hatalmas energiát.


2024. március 8.

magyarnemzet.hu

Verseny az olcsó energiáért

Nanoméretű fémrészecskék használatával igyekeznek fokozni hazai kutatók a magfúziós reakciók hatékonyságát. A kutatók a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Nanofúziós Lézeres Kutató Laboratóriumában végzik a fúziós kutatásokat. Ez merőben újnak számító módszer, ami teljesen átírhatja az energiatermelés jövőjét. Az eddig elért eredmények kísérleti alátámasztása a szegedi ELI ALPS-ban kezdődött el.


2024. március 8.

www.vg.hu

Magyarok is ringbe szálltak az olcsó energiáért

Nanoméretű fémrészecskék használatával igyekeznek fokozni hazai kutatók a magfúziós reakciók hatékonyságát. A kutatók a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Nanofúziós Lézeres Kutató Laboratóriumában végzik a fúziós kutatásokat. Ez merőben újnak számító módszer, ami teljesen átírhatja az energiatermelés jövőjét. Az eddig elért eredmények kísérleti alátámasztása a szegedi ELI AlP-ban kezdődött el.


2024. március 7.

szegeder.hu

A szegedi lézerközpont segítségével lehetnek gyorsabbak a mikroszámítógépek

Osztrák és magyar kutatók olyan új nanooptikai eszközt fejlesztettek ki, új utat nyitva ezzel a még gyorsabb, és egyben miniatürizált optoelektronikai eszközök jövőbeli létrehozásához.


2024. március 6.

szeged.hu

Fizetős előkészítőkért, templomi szolgálatért és a lakcímkártyáért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin

2024-től az intézmények saját hatáskörben döntenek arról, mire és hány adnak többletpontot adnak. Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ötnapos nyári táborának végén megírt tesztért, ha legalább 80 százalékos, a Szegedi Tudományegyetemen 25 pont jár.


2024. március 6.

www.youtube.com

Krausz Ferenc tartott online előadást a Fizika Napja résztvevőinek

A Szeged TV 2024. februári Kvantum című műsorában a kutatóintézetünkben tartott Szegedi Fizika Napjáról készült beszámoló. A riportban Szabó Gábor ügyvezető az ELI-ben folyó kutatásokról, Varjú Katalin tudományos igazgató a fizikai tudás fontosságáról, valamint az ELI és a 2023-as fizikai Nobel-díj kapcsolatáról beszél (0:40-től).


2024. február 21.

u-szeged.hu

Tizenöt partnervállalat részvételével zajlott le a Mérnöki Kar Duális és Kooperatív Börzéje

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar a már jól bevált, hagyománynak számító Duális és Kooperatív Börzéjét idén februárban is megrendezte, mely több mint 200 látogatót vonzott.


2024. február 6.

u-szeged.hu

Kiosztották a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny díjait

A Szegedi Fizika Napjának záróeseményeként kihirdették a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny 2023/24-es eredményeit.


június

13

csütörtök