Nagyintenzitású (HF) lézer csoport

Nagyintenzitású (HF) lézer csoport

Csoporttagok

Dr. Mikhail Kalashnikov (vezető kutató, csoportvezető)

Dr. Bohus János (tudományos munkatárs, helyettes laborfelelős (THz labor)) 

Dr. Nagymihály Roland (tudományos munkatárs, helyettes laborfelelős (HF labor)) 

Pajer Viktor (tudományos segédmunkatárs)

Nikita Khodakovskiy (tudományos munkatárs)

 

Az üzemeltetett lézerrendszerek fontosabb paraméterei:

A csoport négy lézervonal üzemeltetéséért felel. A nagyintenzitású lézerrendszer két kimenete közül az egyik a legnagyobb csúcsteljesítményű nyalábvonal, mely 2 PW-os impulzusokat generál 10 Hz-es ismétlési frekvencián. A másik ágon, mely 100 Hz-en fog üzemelni, 10 fs hosszú, CEP-stabilizált, 0,5 J energiájú impulzusok keletkeznek.

A másik két lézer a THz-es forrással zajló kísérletek számára van fenntartva.

Az első THz-es pumpalézer által előállított impulzusok paraméterei: 500 mJ energia, 500 fs impulzusidő, 50 Hz ismétlési frekvencia és 1030 nm-es központi hullámhossz.

A második THz-es pumpalézer a következő paraméterekkel rendelkezik: 1 mJ energia, 100 fs impulzusidő, 1 kHz ismétlési frekvencia és 780 nm-es hullámhossz

 

Kutatás-fejlesztési tevékenységek

A csoport kutatás-fejlesztési tevékenysége olyan magas szintű technológiákra összpontosul, amelyek lehetővé teszik a titán-zafír alapú rendszerek működtetését egyidejűleg magas csúcs- és átlagteljesítményekkel, különös tekintettel a petawatt nagyságú csúcsteljesítményre és kilowattos átlagteljesítményre. A kitűzött célokat a polarizáció-kódolt erősítésen, valamint a titán-zafír rendszerekre alkalmazott korongerősítési sémán alapuló módszerek segítségével tervezzük megvalósítani.

  

Publikációk

Kérjük látogasson el a Publikációk menűbe.

 

február

17

hétfő