Nagy ismétlési frekvenciájú (HR) lézer csoport

Nagy ismétlési frekvenciájú (HR) lézer csoport

Csoporttagok

Dr. Jójárt Péter (tudományos munkatárs, laborfelelős, csoportvezető)

Dr. Várallyay Zoltán (tudományos főmunkatárs)

Bengery Zsolt (tudományos segédmunkatárs)

Seres Imre (tudományos segédmunkatárs)

 

Az üzemeltetett lézerrendszerek fontosabb paraméterei:

A HR1 lézer 1mJ energiájú, CEP-stabilizált, 6,2 fs hosszú, azaz 1,85 optikai ciklusú impulzusokat biztosít 100 kHz-es ismétlési frekvenciával, melynek központi hullámhossza 1030 nm körül található. A HR1 lézer üzemeltethető hosszú impulzusidejű üzemmódban is, ez esetben 30 fs-os impulzusokkal és 150 W átlagteljesítménnyel működik.

A HR2 szintén CEP-stabilizált lézer, mely TW-os csúcsteljesítménnyel, 5 mJ-os impulzusenergiával, 100 kHz-es ismétlési frekvenciával rendelkezik, ami 500 W-os átlagteljesítményt jelent. A kimeneti impulzusidő nem haladja meg a 6 fs-ot (1,8 ciklus) és 1030 nm központi hullámhosszal rendelkezik.

 

Kutatás-fejlesztési tevékenységek

A HR lézerrendszerekben nemesgázzal töltött üreges magú szálakat alkalmazunk az impulzusok két optikai ciklus alatti tartományba történő nemlineáris kompressziójához. Fő kutatási irányunk ennek a viszonylag új technológiának a jobb hatásfok és rövidebb impulzusidő elérésére irányuló továbbfejlesztése. Célunk, hogy a HR1 lézer hosszú-impulzus üzemmódjából kiindulva érjük el az egyciklusú impulzusidő tartományát. Ezen túlmenően a megvalósításhoz szükség lesz szélessávú diszperziókompenzáló optikai elemek (például csörpölt tükrök) kifejlesztésére, valamint a meglévő diagnosztikai eszközök további tökéletesítésére is. 

  

Publikációk

Kérjük, látogasson el a Publikációk menübe.

 

február

17

hétfő