Nagy ismétlési frekvenciájú (HR) lézer csoport

Nagy ismétlési frekvenciájú (HR) lézer csoport

Csoporttagok

Dr. Várallyay Zoltán, tudományos főmunkatárs, csoportvezető

Dr. Jójárt Péter, tudományos munkatárs, laborfelelős, csoportvezető-helyettes

Seres Imre, tudományos segédmunkatárs

Zuba Viktor, tudományos segédmunkatárs

 

Az üzemeltetett lézerrendszerek fontosabb paraméterei:

A HR1 lézer 1mJ energiájú, CEP-stabilizált, 6,2 fs hosszú, azaz 1,85 optikai ciklusú impulzusokat biztosít 100 kHz-es ismétlési frekvenciával, melynek központi hullámhossza 1030 nm körül található. A HR1 lézer üzemeltethető hosszú impulzusidejű üzemmódban is, ez esetben 30 fs-os impulzusokkal és 150 W átlagteljesítménnyel működik.

A HR2 szintén CEP-stabilizált lézer, mely TW-os csúcsteljesítménnyel, 5 mJ-os impulzusenergiával, 100 kHz-es ismétlési frekvenciával rendelkezik, ami 500 W-os átlagteljesítményt jelent. A kimeneti impulzusidő nem haladja meg a 6 fs-ot (1,8 ciklus) és 1030 nm központi hullámhosszal rendelkezik.

 

Kutatás-fejlesztési tevékenységek

A HR lézerrendszerekben nemesgázzal töltött üreges magú szálakat alkalmazunk az impulzusok két optikai ciklus alatti tartományba történő nemlineáris kompressziójához. Fő kutatási irányunk ennek a viszonylag új technológiának a jobb hatásfok és rövidebb impulzusidő elérésére irányuló továbbfejlesztése. Célunk, hogy a HR1 lézer hosszú-impulzus üzemmódjából kiindulva érjük el az egyciklusú impulzusidő tartományát. Ezen túlmenően a megvalósításhoz szükség lesz szélessávú diszperziókompenzáló optikai elemek (például csörpölt tükrök) kifejlesztésére, valamint a meglévő diagnosztikai eszközök további tökéletesítésére is. 

  

Publikációk

Kérjük látogasson el a Publikációk menűbe.

 

május

24

péntek