Hírek

Hírek

MOZGALMASNAK ÍGÉRKEZIK AZ ELI ERIC MŰKÖDÉSÉNEK MÁSODIK ÉVE

Az ELI ERIC működésének második évében hozott kulcsfontosságú döntések között szerepel az ELI első közös felhasználói felhívásának kiadása és az ELI Beamlines integrálódása az ELI ERIC-be. A Közgyűlés ötödik ülésének középpontjában a tudományos és technológia fejlemények és a szervezetfejlesztési lépések álltak.

MOZGALMASNAK ÍGÉRKEZIK AZ ELI ERIC MŰKÖDÉSÉNEK MÁSODIK ÉVE

 

Június 22-én és 23-án ötödik alkalommal ülésezett az ELI ERIC Közgyűlése. Az eseményre a drezdai székhelyű Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) kutatólaboratóriumban került sor. A napirendben szerepelt az ELI első közös felhasználói felhívásának közzétételével és a szervezeti integrációs folyamattal kapcsolatos legfrissebb információk megosztása. Ezen túlmenően meghatározó döntések születtek a foglalkoztatási, disszeminációs és tudományos értékelési szabályzatokról, valamint az innovációs szabályzat bevezetéséről. A Közgyűlés jóváhagyta a tudományos igazgatói poszt várományosát, akinek a nevét június végén jelentik be.

A Közgyűlésnek otthont adó HZDR az ELI egyik partnerintézete. A HZDR és az ELI Beamlines közötti aktív együttműködés a két létesítmény hasonlóságában gyökerezik. A közelmúltban a HZDR egyik csoportja tett látogatást a prágai ELI Beamlines intézetben, hogy közös tudományos workshop keretében térképezzék fel a jövőbeli együttműködési lehetőségeket. A HZDR aktív szerepet vállal az ELI tevékenységeit támogató IMPULSE projektben is.

„Le vagyunk nyűgözve attól, ahogy a dolgok haladnak az ELI Beamlines-nál,” nyilatkozta Prof. Sebastian Schmidt, a HZDR tudományos igazgatója. „Természetes, hogy létesítményeink partneri kapcsolatban állnak, és célunk, hogy az együttműködést mindkét intézet számára gyümölcsözően erősítsük. Izgatottan várjuk az eredményekkel kecsegtető közös munkát az ELI-s kollégákkal.”

Az ELI életében az év egyik legmeghatározóbb eseménye az első közös felhasználói felhívás kiadása volt 2022. június 5-én, amelyről a Közgyűlés is tájékoztatást kapott. Ez az első alkalom, hogy a három ELI-létesítmény egy időben ad hozzáférést eszközparkjának egy részéhez. A potenciális felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy csúcstechnológiás kísérleteket és élvonalbeli kutatásokat folytassanak. Az ELI ERIC egyik központi küldetése, hogy berendezéseit elérhetővé tegye a tudományos felhasználók számára.

„Az ELI ERIC egy olyan hely lesz, ahol folyamatosan tágítani fogjuk a tudomány és a technológia határait,” nyilatkozta Prof. Caterina Petrillo, a Közgyűlés elnöke. „Vezető felhasználói létesítményként az ELI forradalmi felfedezésekhez nyitja majd meg az utat és inkubációs platformot biztosít az innovatív technológiákhoz.”

Egy másik kulcsfontosságú előrelépés az ELI Beamlines integrációja az ELI ERIC-be. Az ELI Beamlines terveket terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy 2023 januárjáig egy összetett és sokszereplős folyamat keretében felelősségek és kötelezettségek kerülnek át az ELI Beamlines jelenlegi üzemeltetőjétől, a Cseh Fizikai Intézettől az ELI ERIC-hez. A Közgyűlés támogatta a bemutatott terveket és felhatalmazta Allen Weeks főigazgatót és a Közgyűlés elnökét, Caterina Petrillót arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a Közgyűlés következő, 2022 októberében esedékes ülésén előterjesztendő megállapodáscsomagról.

A találkozón a Közgyűlés az ELI ERIC működéséhez szükséges alapvető szabályzatokat is jóváhagyott. A már korábban elfogadott adatvédelmi és hozzáférési szabályzaton túl a disszeminációs szabályzat azt hivatott támogatni, hogy az ELI ERIC tudományos, technológiai tevékenységei és eredményei legyenek nyitottak a kutatói közösség, az ipari szereplők és a nagyközönség számára is. A Közgyűlés tagjai most hagyták jóvá az ELI ERIC innovációs szabályzatát, valamint a foglalkoztatási szabályzatot is. Utóbbi célja a magasan képzett nemzetközi munkaerő és minőségi munkafeltételek biztosítása összhangban a kiváló kutatói környezettel.

október

3

hétfő