Hírek

Hírek

Az ESFRI elnöke látogatást tett kutatóintézetünkben

Dr. Jana Kolar, az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) elnöke és Prof. Andrew Harrison, a Diamond Light Infrastructure igazgatója 2022. február 8-án ellátogattak kutatóintézetünkbe.

Az ESFRI elnöke látogatást tett kutatóintézetünkben

 

A hibrid formában megrendezett eseményen - melyhez az ELI ALPS munkatársai online tudtak csatlakozni - az intézmények bemutatkozását követően a vendégeket Prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, illetve Prof. Varjú Katalin tudományos igazgató vezette körbe az épületünkben. Az eseményen részt vett Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója, Dr. Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős rendkívüli követ, Dr. Börzsönyi Ádám, az ELI ALPS Lézer források osztályának vezetője és Dr. Subhendu Kahaly, az ELI ALPS Másodlagos források osztályának vezetője is.

 

 

 

Dr. Jana Kolar, a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) elnöke a Fórum célkitűzéseiről, jövőbeli terveiről beszélt. Az ESFRI 2022-ben jött létre az Európai Unió Tanácsa kezdeményezésére. Feladata az európai kutatási infrastruktúrákkal kapcsolatos koherens és stratégia alapú döntéshozatali rendszer támogatása, továbbá a kutatási infrastruktúrák hatékonyabb kihasználását és fejlesztését célzó többoldalú kezdeményezések elősegítése. Az európai kutatási infrastruktúrák – például az Extreme Light Infrastructure (ELI) – központi szerepet játszanak abban, mennyire lesz képes Európa olyan új tudás és innováció előállítására, amely segít az előttünk álló környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások megértésében és kezelésében. Az ESFRI célja az európai kutatási infrastruktúrák, az e-infrastruktúrák és az érdekelt felek közötti együttműködés elősegítése.

 

Dr. Börzsönyi Ádám, az ELI ALPS Lézer források osztályának vezetője, Dr. Subhendu Kahaly, az ELI ALPS Másodlagos források osztályának vezetője,

Prof. Andrew Harrison, a Diamond Laser Sources igazgatója, Dr. Jana Kolar, az  ESFRI elnöke (balról jobbra)

 

Prof. Andrew Harrison, a Diamond Light Source igazgatója az Egyesült Királyságban, Oxfordshire-ben található szinkrotron intézetet, a világ vezető részecskegyorsító központját mutatta be, amely a brit egyetemeken és kutatóintézetekben folyó tudományos munka motorja és támogatója. Eddig közel 14 ezer felhasználót fogadtak intézményükben, a kísérletek lebonyolításban mintegy 750 munkatárs segédkezik. A Diamond jól működő távoli elérése lehetővé tette számos kísérlet folytatását a pandémia időszaka alatt is. A SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kutatások 2020 februárjában kezdődtek - a világ eddigi összes SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kutatási eredményének egynegyede a Diamond közreműködésével került napvilágra.

 

 

 

A találkozó második felében vendégeinket Prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, illetve Prof. Varjú Katalin tudományos igazgató vezette körbe az épületünkben. Az SZTE Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium szakmai vezetője, Prof. Osvay Károly a lézeres nukleáris hulladék kezelése projekt során eddig elért eredményeket ismertette.

 

 

június

26

vasárnap