Hírek

Hírek

Új elektrongyorsítási kísérlet az ELI létesítmények összefogásával

Az IMPULSE (Integrated Management and Reliable Operations for User-based Laser Scientific Excellence) elnevezésű uniós projekt keretén belül az ELI ALPS munkatársai látogatást tettek az ELI Beamlines csapatánál Dolní Břežany-ban egy hosszú távú kutatási együttműködés kezdeményezése céljából.

Új elektrongyorsítási kísérlet az ELI létesítmények összefogásával

 

Dr. Papp Dániel és Dr. Sudipta Mondal, az ELI ALPS Részecskegyorsítási, illetve Felületi Plazma Attoforrások Csoportjának tagjai részt vettek egy kHz-es ismétlési frekvenciájú elektrongyorsítási kísérletben az ELI Beamlines ALFA kísérleti állomásán. A kísérlet során a kutatók karakterizálták az L1-Allegra lézerimpulzusokat 1 kHz-en, az impulzusüzemű gázszelep működését, kialakítottak egy ultragyors optikai próbavonalat és az elektronnyaláb-diagnosztikát.

„A lézerimpulzusokat óvatosan szuperszonikus gáz céltárgyakra fókuszáltuk ultrarövid (fs) és ultrarelativisztikus (10s MeV) elektronnyalábok hatékony előállítása érdekében. Az ALFA kísérlettel demonstrálni kívántuk, milyen előnyökkel jár a lézermeghajtású elektronnyalábok használata az egészségügyben és az űriparban.” - magyarázta Dr. Gabriele Grittani, az ELI Beamlines Sugárfizikai és Elektrongyorsítási Csoportjának tagja. „Hosszú távú célunk egy olyan nyalábvonal létrehozása, amely stabil és megbízható watt-osztályú, lézermeghajtású elektronnyalábot képes biztosítani az L1-Allegra lézer alapján. Úgy vélem, hogy az ELI ALPS-os kollégáinkkal való együttműködés teljesen magától értetődő e cél élérése érdekében, hiszen mindkét intézmény rendelkezik nagy intenzitású kHz-es lézerrendszerekkel, és mély meggyőződésem, hogy a szoros együttműködés révén mindkét létesítmény csúcstechnológiát képviselő kísérleteket tud majd végezni.”

Az üzemszerű működés felfuttatását segítő 3. IMPULSE munkacsomag célja az együttes megközelítésen alapuló rutinműveletek kialakítása a teljesítmény, a megbízhatóság és a hatékonyság optimalizálása érdekében a működési eljárások szabványosításával, továbbá a méréstudomány (metrológia) elveinek pontos alkalmazásával, illetve kapacitásépítéssel. A szabványok és standard gyakorlatok bevezetése segíti majd a tudományos kiválóság és a következetesen magas minőség elérését a későbbi felhasználói kísérletek során.

„Mivel az ELI Beamlines és az ELI ALPS kutatóközpontok hasonló lézerparaméterekkel rendelkeznek – néhány tíz mJs, 1 kHz-es ismétlési frekvencián - ez az együttműködés szinte adja magát.” - mondta Dr. Papp Dániel, az ELI ALPS Részecskegyorsítási Csoportjának munkatársa. „Ezek a közös kísérletek kölcsönösen előnyösek. Kezdetben növelhetjük intézményi szintű gyakorlatunkat a kHz-es ismétlési tartományban végzett elektrongyorsítás területén, így több nyalábidő áll a rendelkezésünkre a kutatási berendezések teszteléséhez. Hosszú távon pedig az együttműködés alkalmazásokra is kiterjedhet, például ultragyors elektronnyalábokra az orvosbiológiai és anyagtudományokban, továbbá új anyagvizsgálati módszerek kifejlesztésére.”

A közös kísérletet finanszírozó IMPULSE projekt az ELI fenntartható működésre való átállítását szolgálja. Az ELI fontos szakaszba lépett az ELI Európai Kutatási Infrastruktúra (ELI ERIC) megalapításával és az ELI létesítmények felhasználók előtti fokozatos megnyitásával - az IMPULSE projekt célja ezen átmenet során a kulcsfontosságú tudományos, műszaki, szervezeti és irányítási követelmények kezelése, továbbá a felhasználói közösségek építése és az ELI-konzorcium bővítése.

június

26

vasárnap