Hírek

Hírek

Megnyílt a Fókusz - Interaktív Látogatói Tér

2021. november 13-án, a korábbi virtuális megnyitót követően, ünnepélyesen is kitárta kapuit a Fókusz – Interaktív Látogatói Tér!


Megnyílt a Fókusz - Interaktív Látogatói Tér

 

Az eseményen beszédet mondott Prof. Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus, az École Polytechnique professzora, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora. A jelenlévőket Prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója köszöntötte, a megnyitón Prof. Varjú Katalin, az ELI ALPS tudományos igazgatója moderált. Az átadást követően Kollár Villő, a Virtuózok különdíjasa játszott hárfán a közönségnek.

    

Kutatóintézetünk egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, illetve a hazai fizikusi-természettudományos képzés támogatása. A Fókusz – Interaktív Látogatói Tér nagyszerű lehetőséget biztosít azon érdeklődő fiatalok számra, akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket a fizika területén - mindezt interaktív és szórakoztató módon.

A különböző állomásokat végigjárva az érdeklődők megismerkedhetnek a látványos lézerhárfával, polárfagylalttal, forgó tavirózsával, a lézeres hangátvivővel, melyek egy-egy az ELI ALPS-ban folyó kutatásokkal kapcsolatos fizikai jelenséget mutatnak be. Digitális, 3D-s könyvből ismerhető meg az intézet története, tevékenysége, illetve az itt üzemelő kutatási berendezések. Bemutatjuk, hogyan állítjuk elő a lézerimpulzust: 3D-s animáción követhető végig a fotonok útja az ELI ALPS petawattosos lézerrendszerében, illetve egy valódi lézerkészülék belsejébe is bepillanthatunk. Modellek teszik érthetővé a forrásokban használatos deformálható tükör és a laboratóriumokban üzemelő biztonsági rendszer működését. A polcokon elhelyezett régi optikai kísérleti eszközök nemcsak szépségükkel gyönyörködtetnek, de a tudományterület gyors fejlődését is demonstrálják. Megtudhatjuk továbbá, hogy az ELI ALPS kutatói számára mit jelent a tudomány és a kutatói lét, továbbá lézersakk, memóriajáték és számítógépes animációk is várják az érdeklődőket.

A Fókusz elsősorban előre bejelentkezett csoportok által látogatható hétköznapokon. A kihelyezett eszközök különböző fizikával kapcsolatos foglalkozások – tanórák, szakköri foglalkozások, diáktáborok – tartását teszik lehetővé. A nagyközönség számára a Kutatók Éjszakáján (minden évben ősszel) és a Fény Napján (május 16.) tárja ki kapuit.

 

május

23

hétfő