Hírek

Hírek

Az ELI-be látogatott a Nobel-díjas Donna Strickland

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) Dolní Břežany-i létesítményébe látogatott a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Donna Strickland. Látogatása egyértelműen jelzi, milyen fontos szerepet játszik a lézerfizika területén végzett úttörő munkája az ELI-ben folyó élvonalbeli kutatások támogatásában.

Az ELI-be látogatott a Nobel-díjas Donna Strickland

 

Donna Strickland, a kanadai Waterloo Egyetem professzora, a fázismodulált impulzuserősítés (Chirped Pulse Amplification – CPA) módszerének kifejlesztésével szerzett hírnevet. A Rochesteri Egyetemen Gérard Mourou vezetésével doktoranduszként folytatott, 1985-ben publikált kutatásait 2018-ban fizikai Nobel-díjjal díjazták. A CPA-technika forradalmasította az ultragyors, nagy intenzitású lézerimpulzusok előállítását, amelyek az alapkutatásoktól a korrekciós szemműtétekig számos területen játszanak kulcsszerepet.

A 2000-es évek elején Mourou professzor irányította az Extreme Light Infrastructure (ELI) megvalósításának kezdeti szakaszát és ő segítette elő az ultrarövid és ultraintenzív lézerimpulzusok előállítására szakosodott létesítmények megépítését. Az ELI ma már világelső az alapvető fizikai jelenségek vizsgálatában és a különböző tudományágak – többek között a nagyenergiás fizika, az anyagtudomány és az orvosbiológiai alkalmazások – technológiai innovációinak előmozdításában.

 

 

Az ELI Beamlines-ban május 8-9-én tett látogatása során Strickland előadása keretében részletesen ismertette a CPA-módszer kidolgozásához vezető közös munkát Gérard Mourou-val.

„Úgy gondoltam, hogy az extrém ultraibolya tartományban történő koherens sugárzás előállítása megfelelő PhD-projekt lenne, de ehhez az akkori lézerünknél nagyobb intenzitású lézerre volt szükségem. Gérard azt javasolta, hogy nyújtsuk meg az impulzust, vagyis az impulzuson keresztül változtassuk meg a frekvenciát, hogy ne károsodjon a lézer” – magyarázta Strickland az ELI munkatársainak.

Ennek az innovatív módszernek a tökéletesítése körülbelül egy évig tartott és ebből született Strickland első publikációja, egy tömör, háromoldalas cikk. „Gyorsan szerettük volna megjelentetni az eredményünket, mert úgy gondoltuk, hogy mások is próbálkoznak ezzel a témával. Ám mint kiderült, igazából senki más nem látta meg benne a fantáziát, így én is egy másik témában fejeztem be a PhD-mat” – mondta Strickland.

Strickland továbbra is vezeti a Waterloo Egyetem Ultragyors Lézeres Csoportját, amely a nagy intenzitású lézerrendszerek fejlesztésére összpontosít a nemlineáris optikai vizsgálatokhoz. Marie Curie és Maria Goeppert-Mayer után ő a harmadik nő, aki fizikai Nobel-díjat kapott.

„Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Donna munkája tette lehetővé az ELI megszületését” – hangsúlyozta Strickland felfedezésének jelentőségét Allen Weeks, az ELI főigazgatója. „A CPA-módszer, amelynek kidolgozásában Strickland is közreműködött, az ELI lézerrendszereinek egyik fő mozgatórugója.”

Előadása mellett Strickland körbejárta az ELI Beamlines laboratóriumait és megtekintette a munkájának köszönhető lézerek legmodernebb változatait, valamint meghallgatta az ELI legígéretesebb fiatal kutatóinak prezentációit is. Tervei között szerepel, hogy az ELI-létesítmények meglátogatására és használatára ösztönözze a kanadai kutatókat.

július

25

csütörtök