Hírek

Hírek

Május 16-án újra fény napja az ELI ALPS-ban!

Hogyan válhat valakiből Nobel-díjas kutató? Miért kapta Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier megosztva 2023-ban a fizikai Nobel-díjat? Hogyan kapcsolódik mindez az ELI ALPS tevékenységéhez? Május 16-án mindenre fény derül!

Május 16-án újra fény napja az ELI ALPS-ban!

 

A fény nemzetközi napján, május 16-án a világ arra emlékezik, hogy 1960-ban Theodore Maiman amerikai fizikus és mérnök ezen a napon mutatta be a világ első működő lézerét. Amiért ő ugyan nem kapott Nobel-díjat, de a lézerfizikában azóta többen kiérdemelték ezt az elismerést.

Közöttük van a 2018-as év egyik fizikai Nobel-díjasa, Gérard Mourou, aki 2005-ben először javasolta az ELI (Extreme Light Infrastructure) létrehozását. Gérard Mourou professzor gyakori vendég az ELI ALPS-ban. A tavalyi fizikai Nobel-díjasok közül Krausz Ferenc és Anne L’Huillier - az ő eredményeik alapozták meg az attoszekundumos fizikát -, szintén számos szállal kapcsolódik kutatóintézetünkhöz

Az attofizikusokat elismerő Nobel-díj kellő indok arra, hogy az idei fény napi rendezvényünkön egy kicsit mélyebben bemutassuk ezt az eddig 117 alkalommal, először 1901-ben átadott elismerést. Az érdekességek között kell említeni, hogy a legfiatalabb fizikai Nobel-díjjal kitüntetett kutató Lawrance Bragg volt, aki mindössze 25 évesen érdemelte ki, míg a legidősebb Arthur Ashkin volt, aki 96 éves korában vehette át a legfontosabb tudományos díjat. Eddig egyetlen kutató, az amerikai John Bardeen kapta meg kétszer – 1956-ban és 1972-ben – az elismerést. A magyarok közül elsőként Lénárd Fülöp (1905), majd Wigner Jenő (1963) és Gábor Dénes (1971) vehette át a kitüntetést. Őket követte tavaly Krausz Ferenc. 1901 óta csak hat évben (1916, 1931, 1934, 1940, 1941, 1942) nem adták ki a díjat, amit adott évben legfeljebb hárman kaphatnak meg.

 

Május 16-án izgalmas játékkal, látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal, interaktív tudományos bemutatókkal, vezetett látogatásokkal készülünk. Sőt, látogatóink a fény napi játékunk állomásait végigjárva egy estére Nobel-díjas kutatókká is válhatnak! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Programajánlat:

Felhasználói információs pult (Nobel-díjas kutatóvá válás folyamatának és a játék menetének ismertetése)

I. Biztonsági oktatás

Bemutatjuk, hogy az egyedi kutatástechnológiai berendezésekkel folytatott tevékenység során hogy biztosítjuk felhasználóink, külső partnereink és látogatóink biztonságát, egészségének, valamint a környezetvédelmét. Vendégeink részt vehetnek biztonsági képzésünkön, kipróbálhatják lézervédelmi szemüvegeinket, tesztelhetik sugárvédelmi műszereinket, és környezetvédelmi és környezettudatosságra fókuszáló teszteket tölthetnek ki.

II. Előkészületek

Miből vannak a lézerek? És a vákuumrendszer? Ahhoz, hogy minden berendezésünk pontosan azt csinálja, amit mi szeretnénk, rengeteg alkatrész pontos összjátékára van szükség. Ezek közül mutatunk be néhányat:elmagyarázzuk, hogy mire valók, hogyan készültek, és miért olyanok, amilyenek. Jópár darabot kiállítunk, hogy jól meg lehessen vizsgálni - azokat pedig, amelyek nem hozhatók ki a laboratóriumokból, videón mutatjuk be. 

III. Beöltözés tisztatéri ruhába, szelfi-készítés

IV. Kísérleti bemutatók

Látogatóink látványos kísérleti bemutatók során megismerkedhetnek az ELI ALPS lézereivel, VR-szemüveg segítségével virtuális laborban tevékenykedhetnek, ultragyors folyamatokat figyelhetnek meg, alkatrészeket simogathatnak, betekinthetnek a fény hullámtermészetének rejtelmeibe, egyszerű optikai rendszereket állíthatnak be. Az este folyamán háromszor (18:15-kor, 19:15-kor és 20:15-kor) folyékony nitrogénes kísérleteket is bemutatunk.

V. Előadások (helyszín: "Agy" előadóterem)

  • 18:10       Dr. Hack Szabolcs:   Nemklasszikus fény és alkalmazásai
  • 19:10       Dr. Varjú Katalin:     Szuper lézerek, szuper tudomány
  • 20:10       Dr. Lécz Zsolt:         E=mc2. Einsteintől a lézeres részecskegyorsításig

VI. Vezetett látogatások

  • Körbevezetés az ELI ALPS épületében (találkozási pont: recepciós pult)

    18:10, 18:30, 18:50, 19:10, 19:30, 19:50, 20:10, 20:30 órai kezdettel

    A program előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.

  • A Fókusz interaktív látogatói tér megtekintése (polárfagyi, lézerhárfa, lézeres hangátvivő és sok más érdekesség)

          A program előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.

VII. Kutatási jelentés, publikálás

VIII. Nobel-sarok

IX. Lézersakk és lézeres nyomkövető

 

A program helyszíne: ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet, Szeged, Wolfgang Sandner u. 3.

Nyitva tartás: 2024. május 16. (csütörtök), 18-21 óráig

 

Az esemény látogatása díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programelemek, előadások a játékban való részvételtől függetlenül is látogathatók, az állomások szabadon bejárhatók.

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

június

13

csütörtök