Hírek

Hírek

Intézetünk megálmodója, Gérard Mourou szegedi professzor lett

A 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou május elsejétől kutatóprofesszorként dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol a Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) munkájába kapcsolódik be. A francia fizikus, aki meghatározó szerepet játszott kutatóintézetünk létrejöttében, gyakori vendégünk.

Intézetünk megálmodója, Gérard Mourou szegedi professzor lett

 Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus és Osvay Károly, a Nemzeti Transzmutációs Laboratórium vezetője

 

Az 1944-ben született Gérard Mourou és tanítványa, Donna Strickland 1985-ben fejlesztette ki a csörpölt impulzuserősítés módszerét (Chirped Pulse Amplification, CPA), amellyel az alacsony intenzitású fénynyalábot megnyújtják, felerősítik, majd hihetetlenül rövid impulzusokká nyomják össze. Ezek erőssége – erről bővebben itt írtunk: https://www.eli-alps.hu/hu/Hirek/view/18 – a másodperc egy milliárdod részének egy milliárdod részéig nagyobb, mint a világ összes erőművéé összesen. Gérard Mourou és Donna Strickland a forradalmi jelentőségű tanulmányért 2018-ban Nobel-díjat kapott. (A harmadik akkori díjazott Arthur Ashkin, az egyesült államokbeli Bell Laboratories kutatója volt, aki az „optikai csipesz" feltalálásáért részesült az elismerésben.)

 

Gérard Mourou 

 

Gérard Mourou először 2005-ben javasolta az ELI (Extreme Light Infrastructure) létrehozását, majd a kezdeményezés mellé állította az európai lézeres kutatóközösséget. Később több, ezen a szakterületen kulcsszerepet betöltő kutatóval közösen összeállította a technikai leírást és tudományos alapdokumentumot, az ELI „Fehér Könyvét", amelyet 2010-ben tettek közzé. A javaslat elnyerte az Európai Bizottság és számos európai ország támogatását, így 850 millió eurós beruházással megvalósulhatott az ELI, aminek keretében három kutatóközpont épült fel: Magyarországon az ELI ALPS, Csehországban az ELI Beamlines és Romániában az ELI NP. Gérard Mourou-tól ered egyébként az ELI elnevezés is.

 

Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Szabó Gábor ügyvezető és Gérard Mourou 

 

2019-ben kötött szakmai együttműködési megállapodást az SZTE, a párizsi École Polytechnique és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat. A szintén Gérard Mourou nevéhez köthető kooperáció célja egy olyan lézeres technológia kifejlesztése, amely könnyebbé teszi a nukleáris erőművek hulladékának lebontását. Ebbe a munkába bekapcsolódott az ELI ALPS is, ugyanis a program végrehajtására alakult Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium kísérleteinek zömére intézetünkben került, illetve kerül sor.

Sok sikert kívánunk Gérard Mourou professzornak!

 

Fotók: Balázs Gábor

július

25

csütörtök