Hírek

Hírek

Újabb fotóalbum az ELI ALPS-ról

A jövő impulzusai címmel jelent meg Dobóczky Zsolt fotóművész második „lézeres” albuma, ami az elsőhöz hasonlóan – az a kötet Láthatatlan villanások címmel 2017-ben jelent meg – az ELI ALPS életét mutatja be.
Újabb fotóalbum az ELI ALPS-ról

Az első kötet megjelenése óta eltelt hét év alatt sok minden megváltozott Szegeden. Beszerelték a lézereket, kialakították a munkaállomásokat és minden mást, ami egy világszínvonalú kutatóhely működtetéséhez alapvető. A tudóstársadalom visszaigazolta az erőfeszítéseket, hiszen a világ minden részéről érkeznek kutatók a páratlan kutatási lehetőséget kínáló lézerközpontba, hogy kiderítsék, elméleti megfontolásaikat igazolják-e a kísérletek. A minőségi munka bizonyítéka, hogy egyre gyűlnek az ELI ALPS-hoz kötődő tudományos publikációk. Az intézet mindennapjainak megörökítésére vállalkozott Dobóczky Zsolt.

 „Ez az album különleges betekintést nyújt a világ egyik vezető lézeres laboratóriumának számító ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet életébe egy fotóművész kameráján keresztül” – olvasható Szabó Gábor professzornak, az ELI ALPS ügyvezetőjének ajánlójában, aki szerint a képek egyéni perspektívából láttatják a tudományos megismerés folyamatát, a kísérleteket és a kutatók mindennapjait. A kötet igazi csemege mindazoknak, akik érdeklődnek a lézerfizika, a tudományos kutatás és a fotóművészet iránt.

„Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet a tudomány fellegvára, és nem csak műszakilag kiemelkedő, de művészileg is ihlető környezet” – üzeni Varjú Katalin tudományos igazgató köszöntőjében. Az album remekül illusztrálja a tudomány és a művészet együttesét: Dobóczky Zsolt különleges módon látja a környezetet, ez jelenik meg a fotóin is. A technikai vívmányokat művészileg komponált alkotásokként mutatja be. A kutató élete, mindennapi elhivatott munkája az emberek többségének nehezen elképzelhető, de Dobóczky Zsoltnak sikerült a megfelelő pillanatokat elkapnia, a fotók hitelesen ábrázolják mindennapjainkat.

Dobóczky Zsolt – civilben a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium elektrotechnika tanára - azt akarta bemutatni, hogy miként telnek meg élettel az üres helyiségek, miként válik kutatóintézetté az épület. Fotóinak köszönhetően látható, hogyan készülnek a kísérletekhez szükséges eszközök. Szemtanúi lehetünk a fizikai, kémiai és biológiai kutatások elindításának és annak, milyen fontos szerepet vállal az ELI a tudományos ismeretterjesztésben.

Kezdetben furcsa volt a művésznek – aki a fotók elkészítése előtt munkavédelmi oktatáson vett részt -, hogy a lézeres laboratóriumokban készült képeken megjelenő színeket leghamarabb a helyszíneken kívül, sok esetben csak az otthoni számítógépének képernyőjén láthatta. „Érdekes volt először belépni a biológiai laboratóriumba. Én nem tudtam, milyen munka folyik ott, a kutatók elképzelni sem tudták, mit szeretnék fényképezni, ezért a fotózást hosszabb beszélgetés előzte meg. Az LTA laboratóriumban pedig nagy élmény volt, amikor magam helyezhettem el a modellként szolgáló céltárgyat” – érzékeltette, hogy egy-egy fotó elkészítése jóval több egyszerű kattintásnál.

A fényképalbum összeállításán egy éven át dolgozott Dobóczky Zsolt és Mozsár Mátyás, az ELI ALPS grafikusa. Az intézet saját, kétnyelvű - magyarul és angolul olvashatók a szövegek - kiadványa nem kerül kereskedelmi forgalomba.

 

július

25

csütörtök