Hírek

Hírek

Jön a Szegedi Fizika Napja január 28-án

Az idei évben az ELI ALPS ad otthont a Szegedi Fizika Napjának, az SZTE Fizikai Intézet rendezvényének január 28-án szombaton 9 -15 óra között.


Jön a Szegedi Fizika Napja január 28-án

 

A Szegedi Fizika Napját 2006 óta minden évben megrendezi a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. A díjmentesen látogatható eseményre a szervezők minden természettudományok iránt érdeklődőt szeretettel várnak. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika szak választásán gondolkodó középiskolai diákok számára, hiszen a rendezvény betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásába egyaránt, melyet ezen a napon szegedi fizikusok mutatnak be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában.

 

Előadások:

9:30     Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetőjének megnyitója

9:40     Prof. Dr. Benedict Mihály – Fizikai Nobel-díj 2022: Összefonódott állapotok a kvantumoptikában 

10:20   Dr. Divéki Zsolt – Hogyan kacsint egy elektron? 

12:00   Dr. Geretovszky Zsolt – 3D nyomtatás a tudomány szolgálatában 

12:40   Dr. Vizsnyiczai Gaszton – Lézeres nyomtatás és optikai csapdázás mikrovilága 

13:10 Prof. Dr. Varjú Katalin tudományos igazgató, ELI ALPS – „Művészet a tudományban” című pályázat eredményhirdetése és díjátadója

 

Helyszín: kutatóintézetünk konferenciaterme

 

Előzetes regisztrációhoz kötött programok:

            Egyetemi mintaóra:

11:00-11:50 Dr. Czirják Attila - Kvantumfizika alapjai: a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig

Regisztráció a kvantumfizika alapjai c. egyetemi mintaórára

 

            Vezetett látogatások:

Dr. Huszár Helga, Csóka Gábor, Spalek Dávid - Ismerd meg, hogyan teszteljük a modern belső égésű motorokat - látogatás a motorfékpadhoz

9:40-10:10 regisztráció

10:30-11:00 regisztráció

11:20-11:50 regisztráció

12:10-12:40 regisztráció

 

Horváth Vera - ELI Fókusz Interaktív Látogatói Terének bemutatója: mire fókuszál az ELI?

10:40-11:10 regisztráció

11:20-11:50 regisztráció

12:00-12:30 regisztráció

12:40-13:10 regisztráció

 

Gyülekező helyszíne: kutatóintézetünk recepciója

 

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a fenti programokra regisztrálni január 25-én (szerda) 12:00 óráig van lehetőség!

 

 

Folyamatos programok:

 

A rendezvényen 9:00 és 14:00 között standos bemutatókon vehetnek részt az érdeklődők a konferenciaterem körüli kiállító térben - ahol a fizika egyes területeivel foglalkozó egyetemi kutatócsoportok kutatásaival és izgalmas kísérleteivel is megismerkedhetünk. Mindemellett az SZTE Fizikai Intézet az aktuális felsőoktatási képzéseiről és a 2024 szeptemberében induló fizikus-mérnök szakról is ad tájékoztatást. A kiállítók között az ELI ALPS standja is megtalálható lesz, ahol tudományos érdekességekkel és a jövő fizikusai előtt álló karrierlehetőségekkel várjuk az érdeklődőket. Mindemellett a látogatóknak lehetőségük lesz VR-szemüveges laborlátogatáson részt venni, különböző lézerfizikában használatos eszközöket megtekinteni, illetve a Művészet a tudományban című pályázatra beérkezett alkotásokat is bemutatjuk egy kiállítás formájában.

 

Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése 14 órakor kezdődik Prof. Dr. Zimányi László (ELFT) és Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet) megnyitójával, majd Ignácz Ferenc látványos fizikai show-ját tekinthetik meg a látogatók, hideg-meleg kísérletek témájában. A bemutatót követően 14:50-kor kihirdetésre kerülnek a verseny eredményei. Kutatóintézetünk hat kategóriában díjazza az idei megmérettetés 4-5-6. helyezettjeit.

 

Akinek van Instagram profilja, ne hagyja otthon a telefonját, ugyanis a programokon elhangzott ismeretekhez kapcsolódóan a szervezők játékra invitálják a látogatókat, akiknek értékes nyereményekben lehet részük!

július

25

csütörtök