Hírek

Hírek

Gyászhír: Gyulai József

Méltósággal viselt hosszú, súlyos betegség után 2021. február 12-én elhunyt Gyulai József Széchenyi-Díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME emeritus professzora.

Gyászhír: Gyulai József

 

Méltósággal viselt hosszú, súlyos betegség után 2021. február 12-én elhunyt Gyulai József Széchenyi-Díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME emeritus professzora, Hódmezővásárhely díszpolgára. A tudósnemzedékek nevelőjét 88. életévében érte a halál.

Az ionsugaras analitika és anyagmódosítás nemzetközileg kiemelkedő tudósa megérhette, hogy úttörő kutatási eredményei ma már az anyagmérnökségben, a gyártástechnológia alapműveleteiben hasznosulnak az integrált mikro- és nanoelektronika területén.

Gyulai József 1992-től 2004-ig volt az MTA KFKI Anyagtudományi, majd az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, 1993-tól 1995-ig a Bay Zoltán Anyagtechnológiai Intézet alapító igazgatója, 1989-98 között a BME Kísérleti Fizikai Tanszék vezetője. 

1999-ben az MTA Műszaki Tudományok Osztálya elnökhelyettese, majd 2005-ben és 2008-ban elnöke lett. A Magyar Mérnökakadémia tagja többek között az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke, évekig a Gábor Dénes-Díj Kuratóriumi elnöke, több társulat és egyesület vezetőségi tagja számos nemzetközi szakmai elismerés és hazai állami kitüntetés birtokosa volt.

Halála pótolhatatlan vesztesége a hazai tudóstársadalomnak és felsőoktatásnak. Temetéséről később intézkednek.

 

Fotó forrása: mta.hu

április

16

péntek