Hírek

Hírek

Az ELI-ALPS kulcsszerepet játszik a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célzó projektben

Hétfőn a párizsi École Polytechnique egyetemmel és a kaliforniai székhelyű TAE vállalattal kötött szakmai együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi projekt célja egy olyan lézeres technológia kifejlesztése, amely könnyebbé teszi a nukleáris erőművek hulladékának lebontását.

Az ELI-ALPS kulcsszerepet játszik a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célzó projektben

 

Az eseményhez kapcsolódva rendeztek kerekasztal-beszélgetést kutatóintézetünkben kedden, a projekt céljainak eléréséhez ugyanis az ELI-ALPS nyújthat megfelelő infrastrukturális hátteret. 

A projekt kapcsán Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora elmondta, hogy a nukleáris hulladékok több százezer vagy adott esetben több millió éves felezési ideje nagy kihívást jelent jelenleg a tudomány számára, habár kezelésének elvi módja már több évtizede rendelkezésre áll. A megoldást a partícionálás és a transzmutáció jelenti, vagyis az, hogy a nukleáris hulladék különböző komponenseit szétválasztják, majd a hosszú felezési idejűeket transzmutációval átalakítják. Ezzel az eljárással elérhető, hogy a sugárzó atommagok olyan magokká alakuljanak, melyek gyorsabban bomlanak le, vagy egyáltalán nem sugároznak.

Miért nem terjedt el eddig szélesebb körben ez a megoldás? Egyrészt a jelenlegi eljárásokkal a transzmutációs folyamat nem, vagy csak igen korlátozott mértékben kontrollálható, másrészt a transzmutációs folyamat beindításához és fenntartásához szükséges neutronok előállítása eddig nukleáris reaktorokban, vagy ion gyorsítók segítségével történhetett, ami költség, méret, illetve egyéb biztonsági kockázatok tekintetében sem jelent reális alternatívát. 

Az új nemzetközi projekt keretein belül arra a kérdésre keresik a választ a kutatók, hogy a transzmutáció beindításához szükséges neutronok előállítása lézeres gyorsításon alapuló eljárással is megoldható-e, mely a gyakorlatban is hatékonyabban alkalmazhatóvá tenné az eredeti elképzelést. Az elvégzett számítógépes szimulációk szerint a kellő számú és energiájú neutronok jó hatásfokú előállításához időben igen rövid lézerimpulzusok szükségesek. A demonstrációs kísérletek sikeres megvalósítására ezért a legnagyobb esélyt jelenleg a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban található infrastruktúra adja.

Allen Weeks, a magyarországi, a csehországi és romániai kutatóközpontok munkájának összehangolásáért felelős ELI Delivery Consortium vezérigazgatója személyesen is figyelemmel kíséri a transzmutációs projektet. Mint elmondta, a nukleáris hulladék megfelelő kezelése az egész emberiség számára kiemelten fontos, a nemzetközi összefogásban megvalósuló projekt pedig nemcsak Szegedet és az ELI-t, hanem Magyarországot is elhelyezi a tudományos világtérképen. 

A sajtóeseményt követő napon a transzmutáció kérdésével foglalkozó workshop résztvevői az ELI-ALPS-ban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen is tanácskoztak, majd megtekintették az elérhető kutatási infrastruktúrát.

július

9

csütörtök